Mjødurt – nyttevekst med fin duft og god til mat

Mjødurt er en flerårig plante som kan bli 1,5 meter høy. Den vokser i store mengder på fuktige steder og er vanlig i hele landet.

 

Mjødurten (Filipendula ulmaria) blomstrer fra slutten av juni og til august/september. Den har kremgule blomster og en god duft. På grunn av duften ble den tidligere brukt som strø på gulvene ved høytidelige anledninger. Den har også tidligere vært brukt medisinsk, les mer om dette på Urtekildens planteleksikon.

Mjødurt kan brukes til saft, sirup, likør, gele, sorbet og sikkert mye annet av den kreative kokk.

Oppskrift på Mjødurtsaft

  • 35 store klaser mjødurtblomster
  • 1 pk sitronsyre
  • 1 kg økologisk sukker
  • 1 liter vann

Legg mjødurtblomstene i en kjele eller annet kar som tåler varme. Kok opp vannet, rør ut sukker og sitronsyre i vannet og hell blandingen over mjødurtblomstene og rør godt. Denne blandingen skal stå kjølig i 3 – 5 dager, røres i et par ganger hver dag. Deretter siles dette gjennom vanlig silklede og helles på rene flasker.

Saften oppbevares i kjøleskap eller kjølig matkjeller. Den er meget holdbar.

Saften blandes ut i forholdet 1 del saft og 5 deler vann. Til festdrikk kan den også blandes med musserende vin og litt av sommerens bær og frukter.

Mjødurtsirup

Lager man for mye mjødurtsaft,  kan den kokes inn til sirup. Saften kokes inn til ca halv mengde og fylles på glass, den tykner gjerne litt mer i kjøleskapet og jeg anbefaler derfor lagring på glass.

Mjødurtsirupen kan blant annet brukes til søt smakstilsetning i hjemmelagde frokostblandinger. Jeg blander gjerne kokosolje, olivenolje og mjødurtsirup, koker det opp og tilsetter det til havregryn, byggflak, speltflak, rugflak og soyaflak. Dette stekes i langpanne på 135 grader i ca 50 minutter,  blandingen snus etter halv steketid.

Tilsetter gjerne sesamfrø, linfrø, tørket frukt og kokosflak etter at blandingen er ferdigstekt.

Mjødurtsorbet

  • 2 eggehviter
  • 1 knivsodd salt
  • 1,2 – 1,5 dl mjødurtsirup

Pisk eggehvitene stive med salt, hell i mjødurtsirupen, litt av gangen, under fortsatt pisking. Kan friskes opp med litt nypresset sitron hvis det ønskes syrligere smak. Pisk til massen er stiv. Helles over i en boks og fryses.

Serveres med friske bær.

Mjødurtlikør

1 del mjødurtsaft og 1 del 40 % sprit. Blandes og oppbevares på flaske i ca 3 måneder. Helles forsiktig over på karaffel, pass på så bunnfallet ikke blir med.

Mjødurtgele

Mjødurtgele kan brukes til viltkjøtt og ost.

Gele lages av den ferdige saften, mjødurtsaften inneholder ikke pektin og for å få gele må pektinpulver tilsettes. Følg anvisning på pakken med pektinpulver. Bland inn sitron- eller limesaft, hvis det ønskes syrligere smak.

 

Tekst og foto: Borgny Helnes