thumb_222_default_full_portrait_max.jpeg

Kurs i sevjetapping

Når solen varmer om våren og snøen smelter rundt bjørken, begynner sevjen å «gå». Sevjen inneholder sukker som treet laget under fotosyntesen i fjor. Sukkeret er treets «mat» som skal gi næring til veksten og bladene som ligger klare til å spire. Men sevjen gir også mat og drikke for oss. Den kan drikkes som den er og smaker som søtt vann. Eller vi kan koke den inn til en svært velsmakende, anvendelig sirup. Sevjen inneholder vitaminer, mineraler og enzymer.

Et bjørketre trekker opp flere hundre liter sevje i døgnet, og det skader ikke treet om vi forsyner oss med 5-10 l pr. dag av dets overflod. Sevjen stiger i ca. 3 uker før løvsprett, men så er det brått slutt. Lønnesevje er også smakfull. Den starter å stige ca. 3 uker før bjørken.

Kurset vil foregå ved Jordbru, der vi har fått tillatelse av Bærum kommune til å tappe sevje. Dere ønskes velkommen med et glass nytappet sevje, samt får smake på ferdig sirup. Deretter skal dere lære hvordan bærekraftig tapping foregår, hvordan sevjen behandles og oppbevares, og hva den kan brukes til. Dere får utdelt alt nødvendig utstyr på stedet.

To deltagere deler et tre. Én gang i døgnet må sevjen hentes. Dersom sevje ikke blir hentet, kan andre deltagere ta med seg fangsten, etter avtale.

Sted: Parkering ved Jordbruveien skytebane
Ta Horniveien opp fra Ringeriksveien og følg Kveisegaten videre. Denne fortsetter under navnet Jordbruveien. Parkering på en av de to parkeringsplassene ved enden av veien. Vi møtes ved gapahuken som ligger like ovenfor/bortenfor den øvre parkeringsplassen.

Jordbruveien