22279385_547863168886659_5362356354989414982_n.jpg

Tangsafari på Kjerringøy 20-22 april 2018

Tang og tare i hverdagsmaten

Herved inviterer vi til det som nok er OOSNs mest offensive tilbud noensinne.  Vi drar ikke bare litt ut av distriktet,  men faktisk helt til Kjerringøy en snau times kjøring nord for Bodø.  Dette er et eldorado for å bli kjent med den norske tang og tare-floraen,  og for å sanke med seg hjem alt man måtte klare å bære!  Turen ledes av våre venner Anne-Lise og Bjørn Viken  i Ting med Tang AS, som hadde workshop på Grønttreffet i Vestby på forsommeren 2017.  Anne-Lise og Bjørn er genuint interessert i tang og tare,  og er dyktige inspiratorer og pedagoger for å få andre med på laget. 

Kurs- og overnattingssted blir Kjerringøy Bryggehotell, som ligger rett i vannkanten.

  

Målgruppe:

De som ønsker å lære om denne kortreiste og næringsrike ressursen, men mangler kompetanse og inspirasjon til å komme i gang.

Kursinnhold

Hvorfor bør du bruke tang og tare i maten? Kan jeg høste den selv i fjæra? Hvilke arter egner seg til hva slags mat? Må den renses? Hvordan konserverer jeg dette? Hvilket næringsinnhold har tang og tare? Disse spørsmålene og mye, mye mer ønsker vi å lære deg svarene på slik at du selv kan ta i bruk denne næringsrike ressursen.

Kurset omfatter alt fra en teoretisk del hvor undervisningen foregår inne, videre en praktisk del hvor vi går ut i fjæra og høster ulike arter. Her er du selv med ut i vannet og høster og renser. Vel tilbake tilbereder vi i sammen et felles måltid som avslutning på kurset. Her bruker vi dagens fangst i rettene og oppskriftene får du selvfølgelig med deg sammen med all kunnskapen du nå har fått. Etter kurset vil du se på dette «rare» i fjæra med nye øyne.

Fredag  20.april kl. 1700-2100

 • Ankomst Bodø på ettermiddagen –leiebiler til Kjerringøy. (vi er to sjåfører og regner med at 2 til kan kjøre).  Vi starter med en introduksjon på møterommet (kaffe og frukt inkludert) med et kursopplegg som tar ca. 2 timer.
 • Hvorfor spise tang og tare? Du vil lære om tang og tare som en god kilde til vitaminer og mineraler og som gjør maten mer velsmakende og er et supert innslag i kostholdet ditt.
 • Du vil få våre beste tips om hvordan du blir trygg på å sanke i samspill med naturen og havet.
 • Du vil lære om de ulike artene som du oftest støter på i fjæra og hvordan disse kan bli god hverdagsmat. 
 • Så er det middag som blir tilberedt og servert av hotellet. (3 retters meny)

Lørdag 21. april kl. 09:00-21:00

 • Frokost og smøring av matpakke. 
 • Sanking av råvarer i fjæra til matlagingen og fellesmåltidet som vi skal bruke siste del av dagen på å lage. For de som ønsker kan det også sankes for å ta med seg hjem.
 • Du er med på gjennomgang og rensing av fangsten og utforsker tang og tare som råvare.
 • Vel tilbake på hotellkjøkkenet går vi gjennom en 3 retters meny og fordeler oppgaver slik at alle er med å skape de velsmakende rettene.
 • Felles middag hvor du blir kjent med smakene og de spennende tang og tare rettene.

Søndag 22. april kl. 0900-15:30

 • Frokost og pakking og rydding av tang og tare. 
 • Omvisning på Handelsstedet i ca. 1,5 time.
 • Sjansen er stor for at du kjenner deg igjen når du kommer til Kjerringøy handelssted på Kjerringøy nord for Bodø. Enten fordi du har sett en av de mange filmene som er spilt inn her, eller fordi du kjenner handelsstedsmiljøet fra Hamsuns nordlandsromaner.
 • Kjerringøy er et unikt kulturminne, et helt kulturmiljø fra 1800-tallet som har frosset i tid. 15 fredede bygninger med autentisk interiør ligger vakkert til ved Kjerringøysundet og tar deg med på en tidsreise. Det er en reise tilbake til nordlandsbåten og jektenes tidsalder, en tid skapt av tørrfisk og tran.
 • Lunsj på Markens Grøde - Ysteri, steinovnsbakeri, og kafe med økologiske og lokale oster og brød. 
 • Avreise til flyplassen og levering av leiebiler

Priser:
Overnatting i enkeltrom:   Medlem kr 6100,-.  Ikke medlem kr 6500,-

Overnatting i dobbeltrom: Medlem kr 4900,-.  Ikke medlem kr 5300,-

NB:  Når du går inn på selve påmeldingen, så er det "Overnatting i enkeltrom" som er standard.  Når du krysser av for dobbeltrom,  blir rabatten trukket fra.    
Prisen dekker overnatting i to netter og all mat fra ankomst til avreise, samt alle råvarer og ingredienser til matlagingen på kurset.   Prisen dekker også transport  t/r fra Bodø lufthavn til Kjerringøy bryggehotell og på kursdagene.  
Du må selv komme deg til Bodø, for egen regning.  Eksakt tidspunkt for avreise fra Bodø blir bestemt så fort som mulig, slik at den som vil kan time med et fly.

Har du spørsmål om opplegget?  Ta kontakt med Ting med Tang AS  ved
Anne-Lise 924 28 245/ anne-lise@tingmedtang.no
Bjørn Viken   928 23 919 / bjorn@tingmedtang.no

Bli medlem! Medlemskap i foreningen koster kun 400 kr for et år.  Da får anledning til å delta på alle arrangementer,  du får redusert pris på kurs og på toppen av det hele bladet Sopp og nyttevekster i posten fire ganger i året.  Støtt opp om arbeidet med sopp og nyttevekster ved å bli medlem!  Her kan du melde deg inn!

           

Kaiveien, 8093 KJERRINGØY