Bruk av nyttevekster på Ditlevines Utsikt

AVLYST! Gjøvik-Toten sopp- og nyttevekstforening har et samarbeid med Ditlevines utsikt https://www.ditlevine.no

Dette stedet bruker mye av nyttevekstene de har rundt i området, så vi vil være med på å lage en del av lunsjen, med god veiledning av vertskapet (1. juni). Før det, vil det være en vandring i kalkgranskogen i området, samt god informasjon om hvordan kartleggingsarbeidet som er gjort i området rundt som medførte at dette har blitt fredet, da det er en del sjeldne arter som er funnet der. Lederen i Gjøvik-Toten vil også fortelle om hvordan han smakssetter brennvin med forskjellige urter som finnes i området, og det vil selvfølgelig være muligheter for smaksprøver på disse. 

Vi kjører buss fra Hotel Opera i Oslo til Ditlevines utsikt. Dette vil være en ypperlig anledning til å bli kjent med nye medlemmer i OOSN. 

 

10.00 : Informasjon om Ditlevines Utsikt og Stenberg museumsområde og litt mat og drikke
        
                 
Vertskapet på Ditlevines, Tor Jacobsen og Lina Dybdal, gir en intro til Ditlevines og hvordan de benytter lokale urter og ville vekster i mat og drikke.
                 Heidi Froknestad, landskapsarkitekt og ansvarlig for uteområdene på Stenberg, forteller om status og videre planer for hele Stenbergområdet og nærområder med gammel kalkgranskog.
                 Arvid Elvsborg gir en kort intro til biotopkartleggingen som Bjørn Harald Larsen og Geir Gaarder gjorde i 2011 og som er sentral i fredningen av både sopp og plantearter på Stenberg.
                 Rapporten har også med mange av de plantearter som benyttes til mat på Ditlevines og er dermed litt guide for hvor de finnes.

11.00 - 12 - 12.30: Markvandring på Stenberg og nærliggende kalkgranskog med lokale guider

12.30 - 14.00: Laging og nyting av en god lunsj

                 Vertskapet på Ditlevines demonstrerer hvordan mange av lunsjrettene lages og alle deltakerne får sjansen til litt mer praktisk å lære hvordan 2-3 retter lages fra bunnen av.
                 Valg av retter vil være noe avhengig av status på plantene 1 juni. Vi regner med at vi i hvert fall kan bruke: bergmynte, bjørk, bjørnerot, brennesle,engsyre, einer, gaukesyre,
                 gran, groblad, karve, løvetann, spansk kjørvel, strutsevinge, spiselige blomster (fioler, tiriltunge, osv.)


14.00 - 14.45: Intro til laging og smaking av urtebrennvin av lokale vekster i Mjøsområdet
                 Arvid forteller om erfaringene så langt med å utvikle noen lokale varianter av urtebrennvin og alle får smake på 3 utvalgte.
                 Lokalforeningen har holdt to kurs med tilsammen 24 deltakere og håper det kan bli et lite lokalt "fagmiljø" på dette.
                 Ditelvines vil her være sentralt for både drikke av ville vekster med og uten alkohol og for å få dette smaktestet av mange for videreforedling av smaker.

14.45: En liten oppsummering om dagens program

Dronning Eufemias gate 4, 0191 OSLO

Bussen vil vente uten for Thon hotel Opera